Att tänka på innan du skaffar valp.
Köp från en SKK ansluten uppfödare för att stödja rasen, så att rasen bevaras som den underbara rasen den är.
Undvik uppfödare som inte registrerar sina valpar i SKK och var noga med att stamtavla finns.
Finns ingen bra anledning till varför man inte gör det om man är en seriös uppfödare av rasen.
Se till att uppfödaren gjort hälsokontroll på både mamman och pappan till kullen. Patella och ögon + allmän hälsokontroll.
Du ska även se till att få träffa ena eller båda föräldrarna vid besök hos kenneln. Gör en ordentlig reaserch om rasen innan köp.
Besök kennlar, pratar med folk som har rasen, spana på rasen på utställningar. Ställ alla frågor du kan komma på för att se om det är rasen för dig.
Se till att valpen är försäkrad. Fixa gärna en bra försäkring redan innan du hämtat valpen. Olyckor händer så lätt.
Valpar av denna rasen beskrivs av många som en vanlig valp x10. Det ska gärna gå i 190km/h och dom kommer fort upp i möbler.
Dom tror att dom kan flyga från möblerna, så därför ska dom aldrig lämnas obevakade i diverse möbler som soffor, sängar, stolar osv.
Man kan valpsäkra lite genom att lägga mattor med bra grepp eller vetbeds nedanför säng och soffa.
Som alla valpar behöver dom gå ut efter att de ätit, sovit och lekt. Eftersom det är en liten hund med liten blåsa så behöver man gå ut välsigt ofta i början.
De är även väldigt bekväma av sig och kan välja att hellre kissa inne i värmen än ute i kylan. Men med träning så brukar sånt ge sig med tiden.
Vänj dom vid att ha på sig en tröja eller täcke för kalla dagar. Låt valpen röra sig i olika miljöer och gå på olika underlag.
Undrar du något så var inte rädd för att fråga! Vi är många i gruppen som gärna hjälper till att svara på frågor ang. rasen osv.

Text skriven av Cecilia Bergman