Italiensk Vinthund/Italian Greyhound/Piccolo Levrieri Italiano
( In English below ).
Italiensk Vinthund tillhör Vinthundraserna & är den allra minsta av dom. Ända sedan tideräkningens början har man hittat vinthundsdvärgar avbildade på konstföremål, målningar & Faraonernas gravar. Dom förknippar man idag med den Italienska vinthunden pga av att dom är slående lika från avbilderna, även hundarnas poseringar är precis som IG. Därför tror man att IG:n härstammar från de egyptiska vinthundarna.
I Sverige har rasen funnits sen innan 1900-talet. Men i 1900-talets början började man ställa ut rasen här i landet. Fortfarande idag är rasen relativt ovanlig i Sverige & det finns inte många uppfödare.
Det är en vacker, smäck, elegant liten hundras. Deras mankhöjd ska enligt rasstandard ligga mellan 32-38 cm & vikten får vara max 5 kg. Det gäller både tik & hane. Dom finns i flera färger men alla är inte godkända enligt rasstandard. Färgerna som är godkända är enfärgat svart, grå & isabell i flera olika nyanser. Alla enfärgade kan ha vitt på tassar & bringa. Men tvåfärgat & pied är EJ godkända färger.
Deras rörelser är lätta & snabba, dom är kvicktänkta, nyfikna, vill väldigt gärna att allt kretsar kring dom så dom får vara i centrum. Dom är alerta & har koll på allt som händer runtomkring & har därför svårt att vara stilla & kan tyvärr därför uppfattas som nervösa, vilket inte är fallet. Rasen darrar ofta för att hålla sig varma & ha igång blodcirkulationen, alltså inte på grund av rädsla. Mot människor är dom ofta reserverade, vilket är ett rasdrag. Rasen är väldigt pratig, inte skällig, utan dom pratar gärna & mkt. Med både ljud & kroppsspråk. Fäller väldigt lite päls eftersom dom knappt har ngn. Bara små, små korta hårstrån på sin tunna, tunna hud. Dom vill ha väldigt mkt kroppskontakt, är mkt sällskapliga & på natten sover dom hos en i sängen. Det är väldigt svårt att avvänja dom från det, då det är ett rasdrag. Annars ligger dom gärna nerbäddade i soffan eller en mjuk hundkorg med gosiga filtar.
Trots att det är en liten ras så är långpromenader inget hinder alls. Den älskar långa promenader, att få springa lös & att leka. Dom måste hela tiden vara i rörelse för att inte frysa på hösten & vintern. Men det finns bot på det i form av en massa praktiska & fina hundkläder, specialgjorda för IG:n. Däremot så gillar dom inte att vara ute ngt längre i regn & blåst, då gör dom det dom ska, vänder på klacken & vill hem & in & mysa i soffan. Dom gillar att ta sovmorgon också.
Dom passar mkt bra i Agility, Kapplöpning, Rallylydnad, Lure Coursing tex eftersom dom älskar fart & fläkt & att det händer ngt. Men dom passar även bra till vardagslydnad eftersom dom är väldigt lättlärd. Iallafall om man är lätt på handen, mjuk i röst & rörelse, har lätta rörelser & överöser den med beröm!
En IG är sällan aggressiv mot ngn (vare sig djur eller människa) utan är en mkt tillgiven & trevlig ras. Däremot kan dom bli väldigt ledsna & deprimerade & rentav förkrossade ifall dess ägare visar aggressivitet mot den, behandlar den illa eller om det är mkt bråk med höjda röster i hundens egna familj eller om den blir utestängd från närhet ifrån sin matte &/eller husse.

Italiensk Vinthund/Italian Greyhound/Piccolo Levrieri Italiano

The breed was very popular in renaissance Italy and the name is a reference to that.
It is an very old breed and has been found mummified in Egypt.
The italian greyhound is the smallest of the Gazehoundsfamily.
It is a very fast dog who loves to run and enjoys dog Agility and Lure Coursing.
IG is a good companion dog for us, the loves the company of people.
The need exercise on a daily base to feel godd and be a happier and healthier dog.